برق چاه های کشاورزی ؛ گل بود به سبزه نیز آراسته شد

در حاشیه گرانی برق چاه های کشاورزی
برق چاه های کشاورزی ؛ گل بود به سبزه نیز آراسته شد
نویسنده : علی اکبر ملکی

به گزارش بصیرت خوشاب مشکلات کشاورزان خوشاب که پیش از این محدود به کاهش ساعات استفاده از چاه های کشاورزی به دلیل خشکسالی بود، حالا با افزایش نجومی قیمت قبض های برق چاه های کشاورزی وارد فاز تازهای شده است؛ تا جایی که پس از گلایه جمعی از کشاورزان شهرستان خوشاب به افزایش نجومی قبض های برق کشاورزان و قطعی برق چاههای آب کشاورزی ، فرماندار خوشاب با انتقاد از بیتدبیری برخی از مسئولان در این شرایط کشور دستور داد سریعا برق چاه های کشاورزی وصل و به مشکلات کشاورزان رسیدگی شود.
در همین باره همچنین مسئولان صنعت برق تا بررسی مجدد موضوع، دستور توقف دریافت قبض های جریمه را صادر کردند.به گزارش خراسان رضوی، جمعی از کشاورزان شهرستان خوشاب با تجمعی مسالمتآمیز مقابل فرمانداری شهرستان خوشاب، در اعتراض به بالا رفتن نجومی قبض های برق چاههای آب و قطعی برق گسترده چاههای کشاورزی، خواستار رسیدگی مسئولان شدند.
به گزارش خراسان رضوی، مشکل آب و برق چاههای آب کشاورزان شهرستان خوشاب مشکلی نیست که مربوط به امروز و دیروز باشد. مشکل از آنجایی آغاز شد که آب منطقهای هرساله با ادعای کم شدن آب سفرههای زیرزمینی اقدام به کاهش سهمیه آب چاه های کشاورزی کرد و در کنار آن با قرار دادن کنتور آب با تعیین سهمیه برای کشاورزان برای آنها آب را جیرهبندی کرد؛اما جیره بندی آب کشاورزی و نصب کنتورهای آب هوشمند تمام ماجرا نبود.
خراسان رضوی در گذشته در گزارشی با عنوان «محصولات پاییزه خوشاب زیر تیغ بیآبی!» به برخی از مشکلات کشاورزان در این حوزه پرداخت.معصومی، یکی از کشاورزان شهرستان خوشاب، با اشاره به کمبود آب سهمیهای چاه های کشاورزی گفت: تمام جوهایی که کاشته بودم، به دلیل نرسیدن آب و سرما از بین رفت.ابراهیم رود سرابی، مدیر جهاد کشاورزی خوشاب، با اشاره به مشکلات آبی کشاورزان شهرستان به خراسان رضوی گفت: از نظر ما باید دستور استاندار خراسان رضوی مبنی بر یک مدار آبی رایگان بدون کسر از سهمیه آبی کشاورزان اجرایی شود.
مدیر امور منابع آبی سبزوار نیز در گفتوگو با خراسان رضوی با اشاره به این که اگر یک مدار آبی رایگان در کل خراسان رضوی بدون کسر از سهمیه کشاورزان داده شود، 260 میلیون متر مکعب از منابع آبی استان کسر میشود، گفت: به کشاورزان پیشنهاد کردهایم با تعهد محضری از سهمیه آب سال آینده، زراعتشان را آبیاری کنند.محمد ثابتی مقدم افزود: کشاورزان برای کمبود آب در سال آینده، کشت بهاره کمتر داشته باشند و زمین کمتری کشت کنند تا به مشکل آب در سال آینده برخورد نکنند.
وزارت نیرو با دادن آب رایگان موافقت نکرده است
وی با اشاره به بازدید استاندار خراسان رضوی، درباره برخی شهرستان ها و گلایه کشاورزان از مشکلات کمبود سهمیه آب گفت: امکان اختصاص دادن آب رایگان و فروش آب به هیچ وجه فراهم نیست. در گزارش «محصولات پاییزه خوشاب زیر تیغ بیآبی!» ذکر شده بود کشاورزانی که گندم و جو و محصولات پاییزه کاشته بودند، در حال از دست دادن زراعتشان در پی بیتوجهی برخی مسئولان هستند و برخی از مسئولان، درد کشاورزی را که زیر تیغ آفتاب درحال سوختن برای خودکفایی و تولید نیاز و مایحتاج کشور به منظور جلوگیری از وابستگی است، درک نخواهند کرد و تجویز نسخه کلی برای استان خراسان و کشور بدون رسیدگی به مشکلات آبی نقاط محروم و کویری ، اشتباهی است که باید مسئولان تدبیر لازم را داشته باشند تا با حل مشکلات کشاورزان ، از مهاجرت روستاییان و ساکنان شهرهای تازهتاسیس به حاشیه شهرها جلوگیری کنند.
خراسان رضوی در گزارش دیگری با عنوان « نفروختن سهمیه مازاد آب، چالش جدید کشاورزان خوشاب» به معضلات کشاورزان در حوزه آب پرداخت.موضوع نصب کنتورهای هوشمند آب برای چاه های کشاورزی و سهمیهبندی آب به یکی از چالش های کشاورزان و باغداران شهرستان خوشاب تبدیل شده است.
تعدادی از کشاورزان و باغداران خوشاب مدعی هستند مقدار سهمیه آب اختصاص یافته جوابگوی نیاز زمین های کشاورزی وباغهایشان نیست و با نفروختن سهمیه اضافی آن ها دچار مشکل می شوند؛ از سوی دیگر مدیرامور منابع آب سبزوار هم می گوید: بنا بر تصمیم مسئولان هیچ آب اضافی برای فروش وجود ندارد و باید کشاورزان با حضور در محضر تعهد بدهند بیشتر از سهمیه مصرف نکنند و هر زمان سهمیه آب آنان تمام شد، دوباره درخواست نکنند و مشکلات احتمالی را خودشان برعهده بگیرند.بسیاری از کشاورزان بر این باور بودند پس از اتمام سهمیه آب، با پرداخت پول بیشتر میتوان آب بیشتری مصرف کرد و برخی از کشاورزان این نوع رفتار وزارت نیرو را تبعیضآمیز و فروش منابع آبی به سرمایهداران و پولداران میدانستند.
حسین سلطان آبادی، از کشاورزان شهرستان خوشاب، در گفتوگو با خراسان رضوی با اشاره به کاهش اجباری دبی آب تولیدی چاه از 32 لیتر به 20 لیتر توسط اداره آبفای سبزوار، گفت:در چند سال اخیر جریمهای برای اضافه برداشت آب نداشتیم.وی با اشاره به قطع و وصل شدنهای مکرر برق در پیک مصرف تابستان توسط اداره برق که گاه تا شش ساعت طول کشیده و با سوختن موتورچاه در دفعات مختلف همراه بوده است و نپذیرفتن آن از سوی شرکت توزیع برق افزود: با تمام مشکلاتی که بر سرراه تولید محصولات کشاورزی مانند تورم چند درصدی قیمت تجهیزات کشاورزی و مواد اولیه تولید وجود دارد،یکی دیگر از مشکلات جدید طی امسال ندادن مجوز برداشت مازاد آب توسط امور منابع آب است.
برای بررسی مجدد مشکلات کشاورزان در حوزه برق و آب، مجددا به سراغ آنها می رویم.سیدآبادی، از کشاورزان روستای سیدآباد شهرستان خوشاب، در گفتوگو با خراسان رضوی با انتقاد از بیعدالتیها و ادعای بحران آب توسط آب منطقهای گفت: سال گذشته با کمبود آب روبهرو شدیم که با پرداخت 28 میلیون تومان سهمیه آب جدید به ما دادند.وی اضافه کرد: اگر بحران آب است چرا این بحران با دریافت پول از کشاورزان نقض میشود و اگر بحران نیست چرا برای همه اجرا نمی کنند.
رشد نجومی جرایم برق چاه های کشاورزی
کشاورزان مدعی بودند قبض های سال جدید و جریمه های برق چاههای کشاورزی ، افزایش نجومی داشته و با خسارتی که تگرگ به محصولاتشان زده، کشاورزیشان در حال نابودی است و توان پرداخت هزینه های برق را ندارند.
برای تولید گندم امروز به آب نیاز دارم
قربانعلی دهنهای از روستای دهنه شور شهرستان خوشاب در گفتوگو با خراسان رضوی با بیان اینکه مسئولان باید بیایند از کشاورزان قدردانی کنند که در عرصه اقتصاد مقاومتی در حال فعالیت هستند و کشور را از وابستگی به خارج بینیاز میکنند، گفت: برق چاه عمیقشان به علت پرداخت نکردن قبض برق، چهار روز است توسط اداره برق قطع شده است.
وی با انتقاد از عدم حمایت مسئولان در سالی که کشور به گندم نیاز دارد و بخش زیادی از باغهای شهرستان خوشاب به علت بارش تگرگ نابود شده است، اضافه کرد: گندم من امروز به آب نیاز دارد چرا برق را قطع و زندگی کشاورزان را فلج می کنند.وی با انتقاد از مسئولان کشوری که همیشه بیان میکنند از روستاییان و بازگشت آنان به روستاها حمایت می کنند، افزود: من بهترین زندگی شهری را رها کردم و برای خدمت به مردم آمدم؛ ولی حمایت مسئولان از من روستایی کجاست؟وی افزود: قبض برق امسال چاه عمیق ما برای یک ماه ۱۴ میلیون تومان صادر شده در حالی که سال گذشته همین قدر مصرف برق زیر ۲ میلیون تومان بود.
مسئولان به داد ما برسند
این کشاورز شهرستان خوشاب با انتقاد از بیتفاوتی برخی از مسئولان اضافه کرد: مسئولان به داد ما برسند؛ وظیفه من کاشت گندم و تولید محصول کشاورزی در شرایط جنگ اقتصادی است.سید آبادی یکی دیگر از کشاورزان گفت: کاهش پروانه بهره برداری آب چاه های عمیق در حالی انجام شده که از حدود ۱۰۰ لیتر در ثانیه در سالهای قبل مسئولان آب منطقهای بدون اطلاع ما به مرور زمان به ۱۲ تا ۲۰ لیتر رساندهاند و در کنار آن قیچی وزارت نیرو در صنعت برق، برق چاه عمیق کشاورزان را قطع کرده است.
در همین باره یکی از مسئولان شهرستان با نشان دادن یکی از صفحات مجازی شهرستان خوشاب که گفته میشود مربوط به پرسنل شرکت توزیع برق است، فهرست قطعی گسترده چاههای کشاورزی را نشان میدهد و می گوید: برق حدود ۴۰ چاه عمیق کشاورزان شهرستان خوشاب قطع شده است که مدعی هستند کشاورزان بدهکارند.
وی افزود: کشاورزان در حقیقت در صف اول جبهه اقتصاد مقاومتی قرار دارند و باید هر چه سریعتر برق چاههای آب وصل شود.
ابراهیم رودسرابی، مدیرجهادکشاورزی خوشاب، با بیان اینکه ما در سمت کشاورزان و حامی آنان هستیم، گفت: چاههای کشاورزی تا زمانی که دستور نتیجه رسیدگی تیم کارشناسان استانی برای حل و بررسی مشکلات کشاورزان و بازدید از چاههای آب اعلام نشده نباید قطع می شد و برای رسیدگی به حقوق کشاورزان تمام تلاشمان را انجام می دهیم.
با عوامل قطعی برق برخورد خواهد شد
در ادامه فرماندار خوشاب گفت: اعتراض کشاورزان به خاموشی چاههای عمیق بهحق است و در این اوضاع کشور و در حالی که برخی کشاورزان از بارش های اخیر تگرگ در شهرستان خوشاب به شدت خسارت دیدهاند، نباید برق چاهشان قطع می شد و با عوامل آن برخورد خواهد شد.محمود شم آبادی با اشاره به مشکلات آب کشاورزان و بررسی تخصصی موضوع در نشست های مختلف افزود: سریعا دستور بررسی و وصل برق چاههای عمیقی که به علت بدهی قطع شده و اضافه برداشتی نداشته اند، صادر شده و مشکلات این حوزه به زودی با حضور مسئولان بررسی خواهد شد.
نماینده عالی دولت در خوشاب اضافه کرد: مشکل چاههای کشاورزی کشوری است و برخی مربوط به قوانین است که نمایندگان مجلس باید اصلاح کنند.
توقف دریافت جرایم پرداختی تا بررسی مجدد مسئولان کشوری
ساداتیان مدیر توزیع برق شهرستان خوشاب در گفتوگو با خراسان رضوی با اشاره به اینکه 50 اشتراک چاه عمیق کشاورزی شهرستان خوشاب از مجموع 275 اشتراک کشاورزی این شهرستان اضافه دیماند برق داشته و شامل جریمه شدهاند، گفت: اضافه دیماند زمانی رخ می دهد که اختلاف قراردادی با اضافه برداشت به وجود بیاید و ممکن است بین یک کیلو وات باشد یا بیشتر از آن شود.
وی با اشاره به اینکه حدود یکششم چاه های کشاورزی شهرستان اضافه دیماند دارند، افزود: در اضافه برداشت های رخ داده در اعداد پایین این جرایم خیلی به چشم نمیخورد ولی در مجموع حدود 15 تا از چاههای عمیق وجود دارند که اختلاف زیادی دارند.مدیر توزیع برق شهرستان خوشاب افزود: با پیگیری های انجام شده و مجوزی که از مسئولان استانی و کشوری گرفته شده است، مطابق دوره های قبل اصل قبض برق را کشاورزان پرداخت کنند و تا بررسی مجدد در توانیر و مراجع ذیصلاح بالاتر، جرایم اعمال نخواهد شد.
آنچه به خوبی روشن است اینکه ایران درشرایط فعلی به گندم نیاز دارد و تولید گندم در کشور به آب و برق نیازمند است.کشاورزان هیچ توقع دیگری به جز احقاق حق خودشان ندارند و توقع دارند مسئولان کشور به عنوان پشتیبان کشاورزان در خط مقدم جنگ اقتصادی از آنان حمایت کنند؛ کشاورزانی که با دل و جان زیر تیغ آفتاب به فعالیت میپردازند و با وجود مشکلاتی که درپی گرانی های کمرشکن و انواع مشکلات دیگر دامن آنان را گرفته است، توقع دیگری ندارند و اگر مسئولان حمایتی نمی کنند کشاورزان تقاضا دارند حداقل چوب لای چرخ تولیداتشان نگذارند . .